noBody's perfect
Kinderbewegingspraktijk
Wat
Wie
Waarom
Nieuws
Foto's
Contact
Belang van bewegen
BMI bij kinderen
Tips voor ouders
Belang van bewegen

Minder kans op kanker

Voldoende lichaamsbeweging draagt bij aan het verlagen van het risico op borstkanker. Vrouwen die voldoende lichamelijk actief zijn hebben 20 tot 40% minder kans op borstkanker dan vrouwen die niet of nauwelijks in beweging komen.  Voldoende lichaamsbeweging draagt mogelijk ook bij aan het verlagen van het risico op darmkanker (zowel mannen als vrouwen) en baarmoederkanker. Met prostaat- en longkanker is totnogtoe geen relatie gevonden. Over het effect van lichaamsbeweging op andere vormen van kanker is nog te weinig bekend.
Beweegadvies voor de jeugd
Het beweegadvies voor de jeugd ligt hoger:
  • Dagelijks een uur (matig) intensief lichamelijk actief.
  • Daarnaast ten minste 2 uur per week aandacht besteden aan ‘gerichte motorische ontwikkeling en fitheid’: bijvoorbeeld gymnastiekles of sport.
Bewegen hoeft geen sport te zijn
Bewegen hoeft niet altijd een sport te zijn. Dansen, een wandeling met een flinke pas erin, op de fiets naar het werk of boodschappen doen, op het werk wat vaker de trap in plaats van e-mail of de telefoon, het zijn stuk voor stuk manieren van gezond bewegen.
Gezondheidsvoordelen van bewegen
Je voelt je fitter, vrolijker, meer ontspannen.
  • Bewegen helpt je gewicht op peil houden.
  • Voldoende bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten, omdat het de bloeddruk en het cholesterolgehalte helpt verlagen.
  • Bij lichamelijke beweging worden de botten belast. Dit vertraagt de botafbraak. Bewegen helpt dus om de botten langer sterk te houden.
  • Beweging zorgt voor een betere en snellere spijsvertering; de kans op obstipatie wordt kleiner.
  • Bewegen heeft ook een gunstig effect op diabetes type 2, omdat de glucosestofwisseling er beter door gaat werken.